Dario Jovanović: Kritika političkih lidera zbog pokušaja izigravanja novih tehnologija u Izbornom zakonu

Posted by

Dario Jovanović, direktor Koalicije pod lupom, iznio je svoje stavove u vezi s nedavnim dogovorom lidera vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini o izmjenama Izbornog zakona. U razgovoru za Klix.ba, Jovanović je naglasio neslaganje sa mnogim prijedlozima koji su proizašli iz tog dogovora.

“Sa mnogim od ovih prijedloga se principijelno ne slažemo. Pogotovo sa prijedlogom koji se odnose da mandat pripada političkoj stranci, a ne pojedincu što je u suprotnosti sa međunarodnim standardima, zatvaranje kandidatskih lista, ukidanje preferencijalnog glasanja”, istaknuo je Jovanović.

On je dodatno naglasio da se Koalicija pod lupom zalaže za uvođenje novih tehnologija u izborni proces kako bi se spriječile izborne prevare. Njihove preporuke uključuju elektronsku identifikaciju birača, skenere glasačkih listića i unos rezultata s nivoa biračkog mjesta.

Jovanović je istakao da se rješenja koja se odnose na nove tehnologije čini da se pokušavaju izigrati, upozoravajući na nedostatak nestranačkih pojedinaca u radu biračkih odbora.

Pozvao je političke lidere da počnu s izbornom reformom uzimajući u obzir preporuke koje su dale Europska unija, Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) i nezavisni posmatrači.

Govoreći o mogućem povlačenju zakona o izmjenama Izbornog zakona, Jovanović je istakao da je svaka odluka koja poboljšava kvalitet života građana dobra, bez obzira na način na koji je donesena.

Na pitanje o povećanju izbornog praga, Jovanović je naglasio argumente za i protiv, ukazujući na moguće posljedice na politički pluralizam i stabilnost vlasti.