Vlaho: Odgoj djece treba vratiti na tvorničke postavke, djeca su ovisna o društvenim mrežama

Posted by

Problem ovisnosti djece o društvenim mrežama ima korijene u širem kontekstu odgoja, smatra Mirjana Vlaho, voditeljica nedavno održane radionice “Sigurnost na društvenim mrežama” u Mostaru. Prema njenim riječima, odgoj djece danas je vrlo loš, a potrebno ga je vratiti na “tvorničke postavke”. Vlaho naglašava da problem nije samo izloženost nasilju ili seksualnom zlostavljanju na društvenim mrežama već prvenstveno nedostatak postavljanja granica u odgoju djece.

Prema njezinim riječima, roditelji često nemaju uvid u aktivnosti djece na internetu, a djeca prerano koriste moderne tehnologije, što rezultira nedostatkom zdravih osnova za odgoj. Radionica je organizirana s ciljem informiranja roditelja, nana i deda o sigurnosti na društvenim mrežama te pružanja savjeta kako bolje nadzirati djecu u online svijetu.

Vlaho upozorava da djeca danas nisu nužno pametnija, već su samo vještija s tehnologijama. Naglašava da su djeca dezorijentirana zbog nedostatka postavljanja granica u odgoju te ističe važnost zdravih osnova za odgoj, uključujući postavljanje granica i vodstvo. Radionica je privukla pažnju roditelja koji su pokazali interes za informacijama o nadzoru djece na internetu.

Mirjana Vlaho poziva na razmišlajnje o stvarnim sposobnostima djece i potrebi povratka klasičnim pedagoškim principima.

Njezina analiza ukazuje na pitanje o odgovornosti roditelja u digitalnom dobu i potrebi postavljanja čvrstih temelja u odgoju djece. Ova radionica je samo jedan od koraka u pružanju podrške roditeljima u savladavanju izazova modernog digitalnog okruženja.