Više pola bh. građana se osjeća sigurno, i to u noćnoj šetnji

Posted by

Uprkos prisutnosti policije, CCTV kamera i drugih sigurnosnih mjera, noćne šetnje gradovima donose sa sobom različite rizike i subjektivne doživljaje sigurnosti. Nedavno istraživanje, objavljeno na stranici Adventourely, otkriva zanimljive uvide u percepciju sigurnosti pojedinaca tokom noćnih šetnji u različitim zemljama.

Studija je posebno istraživala subjektivnu percepciju sigurnosti, uzimajući u obzir faktore kao što su stvarne stope kriminala, prisutnost opasnih životinja, urbanističko planiranje te nedostatak povjerenja u pravosudne sisteme. Rezultati su iznenađujući, a najsigurnijim europskim zemljama tokom noćnih šetnji smatraju se Hrvatska, Slovenija, Island, Gruzija i Švicarska.

Hrvatska se ističe kao lider s visokom stopom sigurnosti od 74,63, dok su susjedna Slovenija, Island, Gruzija i Švicarska također među prvih pet. S druge strane, Francuska se nalazi na dnu liste s niskom stopom sigurnosti od 35,59, a iza nje su Bjelorusija, Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska.

Međutim, kada se fokus prebaci na Bosnu i Hercegovinu, stanje je u zlatnoj sredini europskih zemalja, uprkos postotku od 56,6 posto stanovnika koji se osjećaju sigurno tokom noćnih šetnji. Hrvatska, kao susjedna zemlja, prednjači na ljestvici, dok Crna Gora i Srbija također pokazuju relativno visoke stope sigurnosti.

Zanimljivo je primijetiti da su neke zemlje koje inače slove za ekonomski stabilne, poput Njemačke i Italije, niže na ljestvici percepcije sigurnosti od Bosne i Hercegovine.

Ipak, iznenađujuće loši rezultati stižu iz Švedske, koja se suočava s problemima mafijaških obračuna i kriminalnih aktivnosti, rezultirajući niskom stopom sigurnosti od samo 43,6 posto građana koji se ne boje noćnih šetnji.

U zaključku, ovo istraživanje pruža dublji uvid u kompleksnost percepcije sigurnosti tokom noćnih šetnji te ukazuje na raznolikost izazova s kojima se pojedine europske zemlje suočavaju.