UMJESTO OD JULA: Vlada FBiH povećava majske penzije za 3,9%

Posted by

Federalni ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić obratio se prisutnim nakon sjednice Vlade FBiH istaknuvši da će već majske penzije biti povećane.

– Danas je vlada na prijedlog resornog ministarstva rada i socijalne politike revidirala prethodnu odluku vlade koja je utvrđena 27.4. 2023. godine o procentu usklađivanja visine penzije koju je tada iznosio u skladu sa rastom BDP-a u prethodnoj godini 3,9 posto, poručio je Delić.

Naveo je da je Vlada FBiH tada donijela rješenje da ta odluka stupi na snagu od jula 2023. godine.

– Nova vlada je utvrdila da proširi obim mjeseci i ubrza proces koji će obuhvatiti povećanje u tom procentu i isplate penzija će biti, umjesto od jula, biti u maju veće za 3,9 procenata, istakao je.

Dodao je da je za to usklađivanje vlada obezbjedila 14 miliona KM.

– Vlada je izdvojila tu sumu i evo nakon što smo obavili sastanke sa Savezom penzionera u Sarajevu i Mostaru, te sa rukovodstvom federalnog zavoda MIO/PIO došli smo do određenih pokazatelja da imamo pravo da uradimo te revidiramo odluke i proširimo obim ovih mjeseci, rekao je.

Naglasio je da će uraditi sve da povećaju standard penzionera FBiH.

– Naravno, za to nam je potrebno da radimo na zapošljavanju novih radnika u FBiH i svi ovi zakoni su na neki način, ono kako mi to zovemo, sistem spojenih posuda i on bi trebali da utiču na popravljanje procenata koji su zasada dugoročno neodrživi zbog broja radnika i penzionera u FBiH, zaključio je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *