Halim Zukić: Biznismen koji dovodi Hilton u BiH, prodao firmu Austrijancima i ambiciozno se kandidirao za gradonačelnika

Posted by

Halim Zukić, vlasnik kompanije Interšped Sarajevo, privukao je pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini svojim najnovijim poslovnim poduhvatom – otvaranjem dva hotela iz grupacije Hilton. Ova vijest je izazvala značajan interes s obzirom na popularnost Hilton brenda i njegovu reputaciju visokokvalitetnih hotela širom svijeta.

Interšped Sarajevo je dobio franšizu za otvaranje dva hotela – Neretva Mostar Tapestry Collection by Hilton u Mostaru i Hampton by Hilton Sarajevo City Centre u Sarajevu. Potpis franšiznih ugovora izvršen je u prestižnom hotelu Waldorf Astoria u Berlinu, dodatno naglašavajući važnost ovog poslovnog projekta.

Halim Zukić (desno) na potpisivanju ugovora za Hilton
Halim Zukić (desno) na potpisivanju ugovora za Hilton

Halim Zukić je poznat kao uspješan biznismen i vlasnik nekoliko firmi u Bosni i Hercegovini. Jedan od njegovih prethodnih poslovnih poduhvata bio je vlasništvo nad poznatom domaćom osiguravajućom kućom VGT osiguranje Visoko, koju je prodao austrijskom Grawe osiguranju 2017. godine. Nakon prodaje, Zukić je postao jedini vlasnik Interšpeda.

Iako Interšped posluje s gubicima već nekoliko godina, Zukić je ostvario uspjeh kroz svoje druge kompanije. Kompanija Remis, koja je također u njegovom vlasništvu, ostvarila je prihode od 5,9 miliona KM i dobit od 124.635 KM prošle godine. Također, preko Remisa vodi firmu Transport Kakanj, koja također bilježi pozitivno poslovanje. Zukić je također vlasnik firme AMS iz Zenice i firme WIeNER d.o.o. Visoko.

Osim uspješnih poslovnih poduhvata, Zukić je pokazao interes i za politiku. Kandidirao se za gradonačelnika Visokog 2016. godine kao kandidat koalicije SDA-SBB, osvojivši drugo mjesto s oko 6 hiljada glasova. Iako nije uspio osvojiti tu funkciju, Zukić je ostao fokusiran na poslovne projekte koji mogu doprinijeti razvoju Bosne i Hercegovine.

Hotel Hilton u Mostaru

Otvranje Hilton hotela u Sarajevu i Mostaru donosi dobre vijesti za turizam u Bosni i Hercegovini te će sigurno obogatiti turističku ponudu ovih gradova. Halim Zukić kao investitor i vlasnik franšize za ove hotele zasigurno ima ambiciozne planove za daljnji razvoj turizma i ugostiteljstva u zemlji. Ovaj poslovni poduhvat zaslužuje pohvale, a Zukiću želimo sreću u ostvarenju njegovih vizija i ciljeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *