Udar dronova s eksplozivom očekuju se oko 1 sat po našem vremenu

Izraelski mediji su objavili da je Iran lansirao dronove prema Izraelu, što je potvrdio glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari.

U javnom obraćanju, Hagari je upozorio građane da kada čuju sirene krenu prema skloništima te da tamo čekaju daljnje informacije, ističući važnost informiranja isključivo preko službenih kanala i pozivajući na suzdržanost od širenja glasina.

Hagari je također naveo da dronovima treba neko vrijeme da stignu do Izraela te da se očekuje njihov dolazak kroz nekoliko sati.

Penzionisani general Amos Yadlin izjavio je za izraelski Channel 12 da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva te da je izraelska protuzračna obrana spremna oboriti ih.

Prema informacijama iz Izraela, dronovi kamikaze trebali bi stići u 1 sat po lokalnom vremenu.

Za razliku od dronova koji se vraćaju u bazu nakon što lansiraju projektile, „kamikaze“ ili „samoubilački dronovi“ budu uništeni u napadu.

Al Jazeerin analitičar za odbranu Alex Gatopoulos tvrdi da ovi dronovi mogu lebdjeti iznad područja kako bi identificirali metu prije nego što se obruše da je unište.

Poput krstarećih projektila, mogu napasti mete odaljene stotinama kilometara, ali su rakete mnogo skuplje, pa Gatopoulos kaže da su „kamikaze“ dovoljno precizna alternativa.

Related Posts