Trend na tržištu u BiH: Broj radnih sati veći od propisanih

U Bosni i Hercegovini, poslodavci sve češće oglašavaju poslove koji zahtijevaju radne sate preko zakonskog maksimuma od 40 sati sedmično. Iako je to protivno zakonu, tvrde da su primorani na taj korak zbog nedostatka radne snage na tržištu.

Kako bi zadovoljili potrebe poslovanja, mnogi poslodavci su prisiljeni tražiti radnike koji su spremni raditi više od propisanih 40 sati sedmično.

Ova praksa stavlja poslodavce u neprijatnu poziciju, s obzirom na to da je prekovremeni rad regulisan zakonom i da su prekoračenja radnog vremena podložna inspekcijskim nadzorima i mogućim sankcijama. Inspekcije za rad već su kaznile nekoliko poslodavaca zbog prekovremenog rada, što ukazuje na postojanje problema i kršenja radničkih prava.

S druge strane, sindikati koji zastupaju interese radnika ističu važnost poštovanja zakonskih propisa o radnom vremenu i insistiraju na strožim nadzorima i kaznama za poslodavce koji krše ova pravila.

Smatraju da je prekovremeni rad bez adekvatne nadoknade nepravedan prema radnicima i da takva praksa ugrožava njihovo zdravlje i sigurnost na radu.

Related Posts