U toku zastupnička rasprava o budžetu FBiH, najavljeni amandmani

Posted by

Na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Bosne i Hercegovine u toku je rasprava o Prijedlogu budžeta Federacije BiH za 2024. godinu.

Opozicija je izrazila nezadovoljstvo zbog toga što je budžet predložen po hitnom postupku, tvrdeći da nije bilo dovoljno vremena za analizu budžetskog akta budući da je dostavljen samo 24 sata prije sjednice.

Predstavnici parlamentarne većine brane predloženi budžet, naglašavajući da je kvalitetan i da Vlada Federacije BiH prvi put uključuje nove stavke koje nisu bile prisutne u prethodnim godinama, poput iznosa namijenjenog podršci pronatalitetnoj politici u Federaciji.

Federalni ministar financija Toni Kraljević iznio je ključne elemente budžeta, naglašavajući da je predloženi iznos od 7.474.800.209 KM najveći dosad u Federaciji i povećan za pola milijarde KM u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Uprkos kritikama opozicije zbog hitnog postupka, parlamentarna većina izražava zadovoljstvo predloženim budžetom, dok su pojedini zastupnici najavili amandmane na tekst budžeta.

Rasprava će se nastaviti, a konačno izglasavanje budžeta očekuje se nakon završetka parlamentarnih procedura.