Naknade za za boračke kategorije, neratne invalide i civilne žrtve rata uvećane za 57,7 miliona KM

Posted by

Dopremijer Federacije BiH i federalni ministar financija, Toni Kraljević, najavio je da Vlada Federacije BiH predlaže ovogodišnji budžet u iznosu od 7.474.800.209 KM. Budžet, koji se očekuje da će biti izglasan u Parlamentu FBiH, označava najveći budžet u historiji Federacije BiH, s povećanjem od više od pola milijarde KM u odnosu na prošlu godinu.

Kraljević naglašava da je ovo prvi put da su izdvojena sredstva za novorođenčad u Federaciji BiH. Novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike odnosi se na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete, čime se osigurava 16 miliona KM. Očekuje se da će ova cifra rasti u narednim godinama.

U budžetuje predviđeno povećanje sredstava za isplatu penzija za 317,17 miliona KM, kako bi se usklađivanje penzija provodilo prema zakonskim propisima. Naknade za boračke kategorije, neratne invalide, civilne žrtve rata i projekti namijenjeni ovim kategorijama povećani su za 57,7 miliona KM.

Kreditna linija preko Razvojne banke povećana je za pet miliona KM za stambeno zbrinjavanje mladih, te ukupno iznosi 20 miliona KM. U području privrede, planira se izgradnja infrastrukture i poticanje razvoja malih preduzeća, što će rezultirati povećanjem konkurentnosti.

Značajna sredstva izdvojena su za kapitalne transfere prema općinama, gradovima i lokalnim zajednicama, što će pridonijeti financiranju infrastrukturnih projekata na lokalnoj razini. Za izgradnju sportske infrastrukture planirano je 18 miliona KM.

Fond solidarnosti dobio je 50 miliona KM, što predstavlja najveći iznos dosad za financiranje Fonda. Sredstva su povećana za 16,5 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

Unutar sredstava namijenjenih Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, deset miliona KM planirano je za biomedicinsku potpomognutu oplodnju.

Transferi poljoprivredi povećani su za 11 miliona KM, dok su ukupni transferi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije veći za 13,2 miliona KM. Također, tekući transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta bilježe rast za 18,4 miliona KM.