,

U Općini Novi Grad u Sarajevu za dva mjeseca potrošeno više od 809 miliona maraka

Posted by

U samo dva mjeseca ove godine, putem fiskalnih uređaja u općinama i gradovima u Federaciji BiH registrirana je izuzetno visoka potrošnja od gotovo 10 milijardi maraka.

Tačnije, registriran je promet u iznosu od 9 milijardi i 658,5 miliona maraka, što predstavlja značajan porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je zabilježena potrošnja od 8 milijardi i 867,7 miliona maraka.

Analizom potrošnje po pojedinim gradovima i općinama, primijećeno je da se među prvih deset mjesta nalaze gradovi kao što su Sarajevo, Tuzla, Mostar, Zenica i Široki Brijeg.

Na primjer, grad Široki Brijeg, prkos broju stanovnika od 30 hiljada, zabilježio je promet od 281,7 miliona maraka, dok je u Bihaću, koji ima 56 hiljada stanovnika, zabilježena potrošnja od 183,6 miliona maraka.

Najviše evidentiranog prometa preko fiskalnih uređaja zabilježeno je u Novom Gradu Sarajevu, gdje je u samo dva mjeseca potrošeno nešto više od 809 miliona maraka. Slijede Ilidža s 767 miliona te Tuzla s 591,5 miliona maraka. U Mostaru je zabilježena potrošnja od 534,4 miliona maraka, dok je gotovo identičan iznos zabilježen u općini Sarajevo Centar (534,8 miliona maraka).

Neki od gradova i općina ističu se znatnim iznosima evidentiranog prometa preko fiskalnih uređaja, poput Tešnja, u kojemu je zabilježen promet od 405,7 miliona maraka, više nego u Zenici, gdje je potrošeno 381,5 milijuna maraka. Evidentiran je i promet od 363,2 miliona maraka u općini Novo Sarajevo, te 281,7 miliona maraka u Širokom Brijegu.

Ovi rezultati ukazuju na ekonomsku snagu pojedinih lokalnih samouprava, koje uspijevaju privući investitore i podići životni standard svojih građana. Kroz planski izrađene mjere poticaja, općine i gradovi u Bosni i Hercegovini pokazuju kako mogu mijenjati ekonomsku situaciju nabolje, privlačeći investitore i potičući proizvodne djelatnosti. Uspješne priče koje dolaze iz lokalnih zajednica svjedoče o dobro uhodanim modelima razvoja ekonomije i uspješnoj saradnji s poslovnom zajednicom.

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, na dan 29. februara 2024., na području Federacije BiH instalirano je ukupno 100.773 fiskalna uređaja, putem kojih je evidentiran promet u iznosu od 4.943,799.503,45 KM u debruaru 2024. godine. Ovi rezultati svjedoče o kontinuiranom rastu prometa i povećanju broja fiskalnih uređaja u promatranom razdoblju.