Sve više bh. radnika u proizvodnji, i to u fabrikama oružja u Njemačkoj

Posted by

Nakon SAD-a i Kine, Njemačka je sada službeno treća ekonomska sila, no rast te zemlje nije rezultat njezine izvanredne izvedbe, već stagnacije Japana.

Naslovi poput “Njemačka u sve lošijoj situaciji”, “Ekonomija u Njemačkoj stagnira”, “Nekretnine u Njemačkoj sve nedostupnije” i “Autoindustrija u Njemačkoj bilježi najlošije rezultate” dominiraju njemačkim medijima u posljednje vrijeme, a ovi naslovi istinito odražavaju trenutno stanje.

Međutim, kako je Njemačka postala treća najjača ekonomska sila svijeta? Analize sugeriraju da je to posljedica brže stagnacije drugih ekonomija, posebno Japana. Dok Njemačka klizi prema dolje, ostale države klize još brže.

Bh. radnici u Njemačkoj, iako primjećuju dostupnost poslova, ističu da situacija nije idealna.

“Ostale su stare plate koje više nemaju vrijednost kao prije, dok je cijena nekretnina rapidno porasla”, kaže jedan sagovornik za Večernji list.

Nedavno je objavljena Bloombergova analiza koja sugerira da Njemačka nailazi na izazove u industriji. Amerika se okreće domaćoj proizvodnji, a obrazovni sistem Njemačke urušava se zbog nedostatka dugoročne strategije. Institucija Ifo procjenjuje da će pad matematičkih vještina koštati Njemačku 14 trilijuna eura do kraja stoljeća.

Uprkos ovim izazovima, Njemačka se okreće proizvodnji oružja, što bi moglo potaknuti ekonomiju.

“Moramo napraviti odmak od manufakturne prema masovnoj proizvodnji obrambene opreme”, izjavio je njemački premijer Olaf Scholz.

Iako ovi razvoji mogu izazvati pomiješane osjećaje, jasno je da Njemačka suočava se s promjenama u globalnoj ekonomiji i mora prilagoditi svoj pristup kako bi ostala konkurentna.