U okolini Travnika: Sead izašao u šetnju pa našao posuđe starije od starog Rima

Posted by

U okolini Travnika, točnije na lokalitetu Gradina, nedavno su pronađeni značajni keramički ostaci iz predrimskog perioda.

Mještanin Sead Muslimović slučajno je otkrio ove reprezentativne ulomke iz metalnog doba tokom svoje svakodnevne šetnje šumskim putem, a stručnjaci su potvrdili važnost ovih arheoloških nalaza.

Lokalitet Gradina, smješten nadomak sela Turići, postao je centar pažnje nakon što je Sead Muslimović, tokom šetnje, primijetio strukturu zemljišta koja ga je privukla. Koristeći štap, Muslimović je slučajno otkrio ulomke keramike. Zbog znatiželje i radoznalosti, odlučio je istražiti dalje, a rezultati su bili iznenađujući.

Muslimović svom otkriću u prvi mah nije pridao veliki značaj, no njega je vrlo brzo potvrdila riječ struke.

Adnan Busuladžić, profesor arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, potvrdio je da pronađeni ulomci datiraju u bronzano i dijelom željezno doba, što čini ovo otkriće izuzetno važnim za razumijevanje povijesti regije.

Lokalitet turbetske Gradine do sada nije bio predmet arheoloških istraživanja, prema Azizu Ćatiću, direktoru Zavoda za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Srednjobosanskog kantona.

Ovo otkriće potiče nadu da će se lokalitet sada podvrgnuti temeljitim arheološkim ispitivanjima kako bi se bolje razumjela prošlost ovog područja.