U nesrećama na radu u prošloj godini smrtno stradalo četrnaest radnika

Posted by

U posljednje vrijeme, brojne tragedije na radu u Bosni i Hercegovini potvrđuju ozbiljan nedostatak pažnje prema zaštiti radnika na radu. Posljednji tragični događaj koji se odigrao u Banjoj Luci, gdje je radnik izgubio život nakon pada s visine od 17 metara, samo je jedan od niza slučajeva koji ukazuju na potrebu za hitnim djelovanjem u poboljšanju sigurnosti radnika na gradilištima.

Nesreće poput prevrtanja dizalice kod Tešnja ili gubitka života radnika na autocesti koridora Vc odražavaju ozbiljan nedostatak sistemskog pristupa sigurnosti na radu. Prikazane statistike za jednu godinu, s 14 smrtnih slučajeva i preko 300 povreda na radu, jasno pokazuju hitnu potrebu za poboljšanjem uvjeta rada.

Poslodavci ističu da je trenutni pristup zaštiti na radu percipiran kao nepotreban trošak, što stvara ozbiljne prepreke u implementaciji preventivnih mjera.

Zakon o zaštiti na radu FBiH suočen je s potrebom hitnog unapređenja, a poslodavci ističu da je potrebno donijeti dodatnih 30 provedbenih akata kako bi se osigurala primjena zakona. Važno je naglasiti da se sigurnost radnika ne bi trebala doživljavati kao nepotrebni trošak, već kao investicija u ljudski kapital.

Građevinski sektor i elektroprivreda izdvajaju se kao najrizičnije industrije, a nedostatak nadzora i provođenje mjera zaštite na radu doprinose brojnim tragedijama.