Radnici u Prnjavoru pobijedili na sudu: Firma im mora isplatiti sve neisplaćene plate

Posted by

Osnovni sud u Prnjavoru donio je presudu kojom se preduzeće “Vili”, sa sjedištem u Gornjim Štrpcima, gradu Prnjavoru, obavezuje da isplati 76 radnika sve neisplaćene plate u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Igor Kanjski, stručni saradnik iz kancelarije advokata Milana Petkovića iz Banja Luke, koji zastupa oštećene radnike, izjavio je da se sada čeka da presuda postane pravosnažna, nakon čega će razmotriti dalje korake, uključujući i izvršni postupak.

Ovo presuđivanje proizlazi iz situacije u kojoj su bankarski računi preduzeća “Vili” bili blokirani od februara prošle godine, što je rezultiralo obustavom plaćanja zaposlenih i dobavljačima, te prekidom proizvodnje i raskidom ugovora o radu s radnicima.

Gradonačelnik Darko Tomaš istakao je prioritet zaštite interesa radnika, pružajući im besplatnu pravnu pomoć. Advokati su također angažirani kako bi štitili interese grada, budući da je preduzeću “Vili” grad prodavao zemljište po povoljnijim uslovima od tržišnih.