U FBiH bi uskoro trebala krenuti proizvodnja borbenih vozila

Posted by

Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla svjedočiti revitalizaciji vojne industrije s početkom proizvodnje eksploziva i borbenih vozila, jer se zagrebačka kompanija “WDG promet” priprema preuzeti kontrolu nad tvornicom “Vitezit”. Kupljen za gotovo 11 miliona KM, “Vitezit” je nekada bio velikan vojne industrije u regiji.

Matias Zubak, vlasnik “WDG prometa” i sin istaknutog hrvatskog trgovca oružjem, Zvonka Zubaka, izrazio je ambiciju da oživi “Vitezit” i vrati mu stari sjaj. Uprkos izazovima i preprekama koje su se pojavile nakon kupovine, Zubak je najavio značajna ulaganja kako bi tvornica ponovno postala ključna igračka u proizvodnji eksploziva, borbenih vozila te drugih vojnih tehnologija.

Zubak je potvrdio planove za proizvodnju kompozitnih baruta, raketnog goriva te borbenih vozila. Uprkos nekim poteškoćama s prethodnim vlasnicima “Vitezita” i osporavanjima od strane navodnih fiktivnih vlasnika, Zubak tvrdi da su spremni krenuti u proizvodnju unutar osam do dvanaest mjeseci.

“Mi smo već trebali početi proizvodnju. Oni su nas gore opstruirali, ovi koji su zapravo opljačkali Vitezit do temelja, onda su neki fiktivni vlasnici bez ikakvih dokaza sve osporavali. Nema šta nam nisu radili,” izjavio je Zubak, ističući izazove koje su morali prevladati.

Uz planove za obnovu proizvodnje, Zubak je također najavio osnivanje nove kompanije koja će preuzeti nekretnine “Vitezita”. Uprkos nagađanjima o problemima s uknjižbom imovine, Zubak je uvjeravao javnost da je jedini preostali korak određivanje poreza kako bi se pokrenula proizvodnja.

“Mi čekamo samo da se stavi koliki je porez, koliko ćemo pratiti poreza i ništa više,” naglasio je Zubak, izražavajući optimizam glede skorog početka nove ere za “Vitezit”.