,

Tropsko vrijeme u Bosni i Hercegovini: Temperature idu do 40 stepeni, a onda slijedi veliki preokret

Posted by

Danas će preovladavati pretežno sunčano i vruće. U drugoj polovini dana uz lokalni razvoj oblačnosti moguć je poneki kratkotrajan pljusak. Padavine su najizglednije u istočnim i centralnim područjima Bosne. Vjetar slab sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38°C.

U Sarajevu pretežno sunčano, više oblačnosti u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 33°C.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 14; Bugojno i Ivan Sedlo 17; Drvar 18; Livno i Široki Brijeg 19; Sarajevo i Zenica 20; Bihać, Prijedor, Sanski Most i Tuzla 21; Banja Luka i Doboj 22; Trebinje 24; Bijeljina i Gradačac 25; Mostar i Neum 27°C.

Nastavlja se period visokih temperatura, što bi uz povremeno povećanu naoblaku i sparno vrijeme u poslijepodnevnim satima, kod osjetljivih osoba moglo dovesti do jačanja tegoba vezanih uz njihove bolesti. Poželjno je prilagoditi aktivnosti svježijim i ugodnijim dijelovima dana, provoditi mjere zaštite od vrućine, te pratiti i pridržavati se uputa savjetodavnih službi. Opšta slika će biti nešto lošija na jugu zemlje.

U petak, 25. 8. 2023., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vruće. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u centralnim i istočnim područjima će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39°C.

U subotu, 26. 8. 2023., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab većinom južnog i jugozapadnog smjera. U istočnim i sjevernim područjima Bosne vjetar istočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

U nedjelju, 27. 8. 2023., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

U ponedjeljak, 28. 8. 2023., u poslijepodnevnim i večernjim satima jači pljuskovi praćeni grmljavinom se očekuju na području Krajine, sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 21°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *