,

Jasna Rišljanin prije 15 dana otvorila radnju, već je zatrpana poslom

Posted by

Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, realizovala je ove godine javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su mladi, nezaposlene osobe, žene i osobe s invaliditetom.
Uslove iz javnog poziva ispunilo je pet aplikanata, a jedna od njih je i 48-ogodišnja Jasna Rišljanin sa Faletića koja je bila nezaposlena i odlučila je zatražiti pomoć lokalne zajednice za pokretanje vlastitog biznisa.

Naime, Jasna je školovani tekstilni tehničar i ranije je bila vlasnica krojačkog obrta na Alifakovcu. Nažalost, zbog pandemije korona virusa i nepovoljnih uslova koji su tada nastali za male biznise poput njenog, bila je prisiljena da zatvori radnju i prestane sa poslovanjem. Krenuti ispočetka nije bilo nimalo lako, ali je odlučila da iskoristi šansu kada je u Općini Stari Grad u januaru ove godine raspisan javni poziv kojim se nudila mogućnost ženama poput nje da predlože poslovne planove i dobiju poticaj.

“Aplicirala sam na Javni poziv, koji je objavljen krajem januara ove godine, prošla sve potrebne procedure i dobila prijeko potrebna sredstva za pokretanje novog biznisa u iznosu od 8.000 KM. Da nije bilo podrške Općine Stari Grad ne bih mogla ostvariti svoju želju i ponovo otvoriti radnju, ovaj put na Vratniku,” ispričala je Jasna koja se zahvalila Općini i nadležnoj Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica što podržavaju zapošljavanje žena poput nje, te pozvala žene iz Starog Grada sa dobrim poslovnim idejama da se prijave na buduće javne pozive ove vrste

Jasnina krojačka radnja nalazi se u ulici Vratnik mejdan, a opremila je prije 15-ak dana i odmah počela sa radom. Iako još nije stigla ni da rasporedi sve mašine i materijale, kako kaže već je zatrpana poslom. „Zaista se nisam nadala da će ljudi odmah po otvorenju ovoliko dolaziti u radnju da traže krojačke usluge. Pored svojih stalnih mušterija od prije, imam mnogo novih ovdje na Vratniku, što mi je posebno drago“, ispričala je Jasna.

U njenoj novootvorenoj radnji u ulici Vratnik mejdan mogu se dobiti sve vrste krojačkih korekcija odjeće, ali i naručiti izrada potpuno novih komada odjeće, a cijene su pristupačne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *