Tragedija u Gradačcu potresa javnost – Hitna potreba za prevencijom nasilja u porodici

Posted by

Posljednji tragični događaji u Gradačcu, koji su rezultirali trostrukim ubistvom i nasiljem nad članovima porodice, ponovno su otvorili ozbiljnu debatu o hitnoj potrebi za prevencijom nasilja u porodici. Ministar unutrašnjih poslova, Admir Katica, izrazio je duboku zabrinutost zbog ovih strašnih događaja i pozvao na ozbiljno preispitivanje društvenog odgovora na ovakve situacije.

“Nasilje u porodici nije i ne smije biti aktuelna tema samo kada nas zadesi tragedija, već se tom temom moramo baviti svakodnevno kako bi prevenirali sve strašne ishode i ohrabrili žrtve da prijave nasilje”, naglasio je ministar Katica.

On je istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo već poduzeo korake u cilju suzbijanja nasilja u porodici, s posebnim naglaskom na saradnji s socijalnim službama.

U protekloj godini, više od 250 prijava za nasilje u porodici stiglo je u MUP KS, što ukazuje na alarmantnost problema. Ministar Katica istakao je da je ovo tek vrh ledenog brijega te da su potrebni sveobuhvatni i koordinirani napori kako bi se ova goruća tema obrađivala na svim društvenim nivoima.

“Nasilje u porodici nije samo policijski izazov, već zahtijeva angažman celokupne zajednice. Policija će nastaviti djelovati u skladu sa zakonom, ali zaustavljanje ovakvih tragedija zahtijeva zajednički napor svih sektora društva”, rekao je ministar Katica.

Podsjećamo da je Nermin Sulejmanović, počinitelj trostrukog ubistva, već bio prijavljivan policiji za nasilje u porodici. Ovaj gnusan zločin zapanjio je čitavu zajednicu, a posebno je šokirao način na koji je njegova kćerka prisustvovala brutalnom ubistvu svoje majke.

Učestali slučajevi nasilja u porodici naglašavaju potrebu za sveobuhvatnim pristupom rješavanju ovog problema. Kroz povećanu saradnju između policijskih agencija, socijalnih službi i obrazovnih institucija, kao i osnaživanje žrtava da prijave nasilje, može se postići napredak u sprečavanju ovakvih tragedija.

Nasilje u porodici je društveni problem koji ne poznaje granice, a ovaj tragični događaj u Gradačcu trebao bi poslužiti kao alarm za promjenu društvene svijesti i akciju koja će osigurati sigurniju budućnost za sve.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *