Ne traži samo Njemačka radnike iz BiH: Evo koje dvije zemlje sve više žele našu radnu snagu

Posted by

U posljednjem desetljeću, Bosna i Hercegovina suočava se s ozbiljnim problemom sve većeg odlaska radno sposobnog stanovništva iz zemlje. Neslužbeni podaci upozoravaju da BiH trenutno nedostaje čak 30 hiljada radnika, a taj problem postaje još izraženiji tokom turističke sezone. Prema procjenama, idućih pet godina zemlji će biti potrebno uvesti čak 150 hiljada radnika iz inozemstva kako bi se zadovoljile potrebe tržišta rada.

Desetljeće je prošlo od početka velikog iseljavanja iz BiH u julu 2013. godine. U početku su odlazili oni s dokumentima Hrvatske ili Europske unije, često vodeći sa sobom i svoje porodice. No, ubrzo se počelo masovno iseljavanje, potaknuto raznim europskim olakšicama i boljim uvjetima rada. Dok slike mladih ljudi s koferima i autobusima postaju svakodnevica, vlasti BiH se suočavaju s izazovom nedostatka strategija za zaustavljanje ovog masovnog odlaska.

Iako Njemačka prednjači među zemljama u koje se najviše iseljava radne snage iz BiH, i druge zemlje poput Hrvatske, Slovenije, Srbije, UAE, Austrije, Crne Gore i Kuvajta postaju sve značajniji primatelji radnika iz BiH. Hrvatska, Njemačka i UAE se ističu kao zemlje u kojima je potražnja za radnicima iz BiH u porastu.

Jedan od ključnih faktora odlaska mladih iz BiH je nezadovoljstvo kvalitetom života. Istraživanja sugeriraju da gotovo svaki drugi mladi čovjek koji ostane u zemlji razmišlja o odlasku u inozemstvo. Nedostatak perspektive, ekonomske nestabilnosti i nedovoljne podrške vlasti u rješavanju ovih problema dodatno potiču ovaj trend.

Turizam i ugostiteljstvo, elektrotehnika i strojarstvo, saobraćaj i skladištenje, zanatske usluge te sektor komercijale i prodaje predstavljaju područja u kojima je najveća potražnja za radnicima iz BiH. Paradoksalno, potražnja za radnicima u IT sektoru je pala, što ukazuje na promjene u potrebama tržišta.

Na temelju najnovijih podataka, broj oglasa za radna mjesta u inozemstvu neznatno je opao u usporedbi s prethodnom godinom. No, zanimljivo je da je broj prijava na ove oglase zapravo porastao. To ukazuje na sve veći interes tražitelja posla iz BiH za radom u inozemstvu, uprkos manjoj ponudi poslova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *