Sukob za vlast u Banovićima, izbila tučnjava ispred zgrade Općine

Posted by

U Općini Banovići posljednjih sedmica vlada vrlo burna atmosfera koja je kulminirala danas, 31. jula. Nakon što je Inicijativa za pokretanje opoziva načelnika Bege Gutića prihvaćena na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća 6. jula, 14 od 25 vijećnika glasalo je za opoziv.

Međutim, novi predsjedavajući i zamjenik, Sifet Ikanović i Edin Žuinić, koji su izabrani na toj sjednici, danas su pokušali ući u zgradu Općine, ali im je pristup fizički zabranjen, navodno po nalogu načelnika Bege Gutića.

Potpisnici obavještenja su istaknuli da su 7. jula novi predsjedavajući i zamjenik također pokušali ući u zgradu Općine, ali su im vrata bila zatvorena. Nakon toga su saslušani u Policijskoj upravi Banovići, ali asistencija policije za omogućavanje njihovog ulaska u Općinu nije se ostvarila.

Ovo je dovelo do daljnjeg zastoja u radu općine, a potpisnici obavještenja tvrde da naredba općinskog načelnika za onemogućavanje rada predstavničkog tijela lokalne zajednice predstavlja udar na Ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Istaknuli su da preuzimanje zakonodavne vlasti od strane načelnika vlada pravna anarhija u općini Banovići.

Situacija ostaje napeta dok se čeka dalji razvoj događaja, a politička kriza u Općini Banovići nastavlja da zabrinjava javnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *