Njemačka: Lakše do dvojnog državljanstva uz promjenu uslova

Posted by

Koalicija u Njemačkoj, koja čine Socijaldemokrati, Zeleni i Liberali, predstavila je prijedlog novog Zakona o državljanstvu koji bi omogućio olakšano dobijanje dvojnog državljanstva. Trenutno, Njemačka je među rijetkim zapadnim zemljama koje inzistiraju na tome da se stranci koji žele njemačko državljanstvo moraju odreći svog starog.

Prema statistikama, više od četvrtine građana Njemačke ima migrantsko porijeklo, a oko 13,5 miliona ljudi živi u zemlji bez njemačkog državljanstva, što čini 16 posto stanovništva.

U cilju privlačenja kvalificirane radne snage i poboljšanja integracije stranaca u njemačko društvo, predloženi zakon ima za cilj ukinuti zahtjev da se odreknu prethodnog državljanstva kako bi stekli njemačko državljanstvo. Također, predviđa skraćenje vremena neprekidnog legalnog boravka u zemlji sa osam na pet godina, što je u skladu s praksom većine europskih zemalja.

Novi zakon bi uveo i automatizam u sticanje dvojnog državljanstva, što znači da kada su ispunjeni drugi uslovi, nadležne službe će biti obavezne naturalizirati podnositelja zahtjeva, a više neće imati diskrecijskih ovlasti.

Međutim, postoje i protivnici reforme koji tvrde da dvojno državljanstvo može izazvati unutrašnje konflikte oko lojalnosti, ali stručnjaci ukazuju da već sada osobe s dvojnim državljanstvom u Njemačkoj tretiraju kao Nijemci te nemaju mogućnost izbora samo onoga što im odgovara.

Ostali uslovi za dobijanje njemačkog državljanstva ostaju nepromijenjeni, kao što su nepostojanje pravomoćne kaznene osude, poznavanje njemačkog jezika (smanjuje se nivo sa C1 na B1) te polaganje testa za naturalizaciju.

Očekuje se da će prijedlog novog zakona biti upućen u redovnu zakonodavnu proceduru tokom jeseni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *