Stipendija od preko 1000 KM za deficitarna zanimanja u Tuzlanskom kantonu: Podrška mladima i oblikovanje radne snage

Posted by

Tuzlanski kanton identificirao je nekoliko zanata kao deficitarna područja, a učenici koji se upišu u ove oblasti u srednjoj školi dobit će stipendiju nešto veću od hiljadu konvertibilnih maraka. U Tuzlanskom kantonu postoji 30 srednjih škola s ukupno 5.328 slobodnih mjesta za iduću školsku godinu, što je više nego dovoljno za sve osnovce koji su završili deveti razred i ispunjavaju uvjete za upis. U regiji kao cjelini, broj takvih osnovaca iznosi 4.007.

Prema projekcijama, planirano je upisati 720 učenika prvog razreda u gimnazijama, 2.496 u tehničkim školama, 2.040 u stručnim školama i 72 u umjetničkim školama. Ministarstvo obrazovanja TK ističe da je planirano upisati 21 odjeljenje u medicinske škole, što je tri manje nego prošle godine.

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja TK, izjavio je: “Postoji veliki interes za medicinsku školu, ali tržište rada zahtijeva smanjenje upisa. Ove godine smo posebno naglasak stavili na stručne škole. Proveli smo medijsku kampanju kako bismo promovirali deficitarna zanimanja i potaknuli mlade ljude da se upišu u te smjerove. Kao podršku, Vlada TK izdvojila je 100.000 KM za stipendiranje učenika koji upišu neko od deficitarnih zanimanja.”

Deficitarna zanimanja koja su identificirana ranije od strane Kantonalne vlade obuhvaćaju zidar-fasadera-izolatera, tesar-krovopokrivača, armirača-betoniraca, keramičara-teracera, molera-farbara-soboslikara, rukovatelja građevinskih pretovarnih mašina, tapetara, plinskog i vodoinstalatera, poslastičara, rukovatelja rudarske mehanizacije površinskog kopa i kuhara.

Stipendiranje učenika koji se upišu u deficitarna zanimanja postalo je uobičajena praksa u Tuzlanskom kantonu. U budućnosti se može očekivati i plaćanje prakse u srednjim stručnim školama. Trenutno se praksa u prvom razredu obavlja jedan dan sedmično, u drugom dva dana, a u trećem tri dana sedmično. Kroz plaćanje praktičnog rada, podržavaju se mladi ljudi, a poslodavci mogu pripremiti kvalificiranu radnu snagu koja odgovara potrebama privrede.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *