Bosna i Hercegovina: Neotkriveni dragulj za američke putnike

Posted by

Dok mnogi američki turisti biraju popularne destinacije u Europi, jedan američki magazin, “Travel off path”, nedavno je otkrio skriveni dragulj koji bi trebali posjetiti – Bosnu i Hercegovinu.

U članku, magazin naglašava da Evropa nije uvijek poznata po svojoj gostoljubivosti prema turistima, posebno ako ste posjetitelj iz Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, oni tvrde da postoji jedno posebno odredište u srcu Balkana gdje će se američki turisti osjećati dobrodošlim i s oduševljenjem dočekani od lokalnog stanovništva – Bosna i Hercegovina.

Članak počinje podsjećanjem čitatelja na historija Bosne i Hercegovine kao dijela nekadašnje Jugoslavije i na nesretni period rata devedesetih godina prošlog stoljeća. Međutim, naglašava se da je zemlja danas mnogo stabilnija i sigurnija nego što je bila tokom tih teških vremena.

“Zemlja je prošla kroz mračno razdoblje, ali je iz pepela izašla puno stabilnija nego što je bila. Sada je to jedna od najsigurnijih zemalja u istočnoj Evropi za strance”, istakli su.

Jedna od ključnih karakteristika koje magazin ističe je iznimna gostoljubivost i velikodušnost lokalnog stanovništva. Uzbuđenje mještana što imaju turiste u njihovoj zemlji nevjerojatno je i topli dočeki nisu rijetkost. Posjetitelji su često pozvani u domove mještana na čašu tradicionalnog balkanskog pića, ili na degustaciju domaćeg sira. Ova autentična balkanska dobrodošlica i tradicionalne vrijednosti ugostiteljstva često se zadržavaju u malim gradovima i selima širom Bosne i Hercegovine.

Članak također predstavlja neka od najznačajnijih mjesta koja vrijedi posjetiti u ovoj predivnoj zemlji. Nacionalni park Sutjeska, sa svojom netaknutom prirodom i spektakularnim planinskim krajolikom, te rijeka Una, koja nudi izuzetne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, samo su neka od nezaobilaznih odredišta. Naravno, ne smiju se zaboraviti ni Sarajevo i Mostar, gradovi bogate kulturne baštine i fascinantne arhitekture, kao ni srednjovjekovni dvorci širom zemlje.

Ono što dodatno privlači američke turiste jest činjenica da Bosna i Hercegovina još uvijek nije toliko popularna destinacija kao neke druge zemlje u regiji. To znači da možete uživati u autentičnom iskustvu bez gužvi turista i pretjerano komercijaliziranih područja. Osim toga, Bosna i Hercegovina je i finansijski pristupačnija ljetna destinacija, s nižim cijenama smještaja i hrane u usporedbi s nekim drugim europskim zemljama.

Dakle, za američke putnike koji traže neotkrivene dragulje, Bosna i Hercegovina se nameće kao idealna destinacija. Ova zemlja prepuna ljubaznih domaćina, spektakularnih krajolika i povoljnih cijena pružit će nezaboravno iskustvo koje će ostati urezano u sjećanju svakog putnika koji se odluči posjetiti ovu skrivenu evropsku destinaciju.

Na kraju ističu da je BiH pristupačnija ljetna destinacija, budući da nije dio “zapadnjačke Europske unije niti eurozone”, gdje noćenje u boljim hotelima možete pronaći i po cijeni od 67 američkih dolara (oko 120 KM), a za one koji žele noć provesti u hotelu mogu platiti između osam i 19 dolara (između 14 i 35 KM).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *