Spremni za Novu godinu: Svi raspoloživi kreveti popunjeni, dijaspora puni BiH

Posted by

S početkom završetka kalendarske 2023. godine, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je obavijest o neradnim danima za predstojeći novogodišnji praznik.

Zakonom o praznicima, primjenjujući savezne zakone putem odredbi s zakonskom snagom, propisano je da se Nova godina obilježava 1. i 2. januara, što znači da će neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine biti ponedjeljak, 1. januara, i utorak, 2. januara 2024.

Slobodni dani, kako je najavljeno iz Grada Mostara, obuhvatit će i nedjelju, 31. decembra, te 2. januara 2024. godine. Na području Mostara privredni objekti neće raditi prema odluci Gradskog vijeća koja zabranjuje rad nedjeljom i državnim praznicima. Osim toga, mnoge firme najavljuju početak rada tek 3. januara, a neki su čak spojili praznike s kolektivnim godišnjim odmorima, počevši s radom tek 8. januara.

Putovanja su neizbježna tokom praznika, a smještajni kapaciteti u BiH su već popunjeni, što potvrđuje velika potražnja za smještajem tokom novogodišnje noći. Osim tradicionalno popularnih planina, i jedini bh. grad na moru – Neum, očekuje veliki broj turista tokom novogodišnjih praznika. Veliki broj smještajnih kapaciteta, kako hotelskih tako i privatnih, bio je popunjen već u oktobru.

Građani su već rezervirali smještaj, pri čemu je Blidinje postalo omiljeno odredište za proslavu Nove godine.

U većim bh. gradovima, poput Sarajeva, smještajni kapaciteti su gotovo u potpunosti popunjeni pred novogodišnje praznike. Organizirani dočeci na otvorenom s regionalnim muzičkim zvijezdama privlače ljude iz regije, Njemačke, Austrije, Slovenije te drugih zemalja. Cijene apartmana dosežu visoke iznose, ali to nije spriječilo popunjenost kapaciteta u gradovima poput Banja Luke i Mostara.

Unatoč visokim cijenama, kapaciteti su popunjeni, što potvrđuje interes publike za doček Nove godine uz poznate izvođače.