Spavamo kraće, ali dan traje duže: Noćas se pomjeraju kazaljke, mnogi će osjećati tegobe zbog toga

Posted by

U nedjelju, 31. marta, počinje ljetno računanje vremena, kada će kazaljke biti pomaknute unaprijed za jedan sat. Iako ovo može značiti duže svjetlo u večernjim satima, promjena vremena može imati nekoliko neželjenih posljedica po naše zdravlje i sigurnost.

Jedan od glavnih problema s kojim se suočavamo nakon ljetnog računanja vremena je poremećaj spavanja. Pomak kazaljki može poremetiti naš cirkadijalni ritam, prirodni tjelesni sat koji upravlja našim snom i budnošću. Prema studiji objavljenoj u časopisu Sleep Science and Practice, mnogi ljudi izvješćuju o lošijem snu nakon ljetnog računanja vremena, što može rezultirati manjom pažnjom, sporijim reakcijama i općenito osjećajem pospanosti.

Još jedan ozbiljan problem povezan s ljetnim računanjem vremena su saobraćajne nesreće. Studija objavljena u Current Biology otkrila je da se broj  nesreća sa smrtnim ishodom povećava za šest posto tokom sedmice u kojoj počinje ljetno računanje vremena. Umor vozača jedan je od glavnih uzroka ovih nesreća. Pomak kazaljki može rezultirati ranijim ustajanjem, što može dovesti do smanjene koncentracije i usporavanja reakcija. Stoga je važno biti posebno oprezan u vožnji u danima nakon promjene vremena.

Osim toga, promjena vremena može povećati rizik od povreda na radnom mjestu. Nedostatak sna može utjecati na sposobnost kontrole i donošenja odluka, što može dovesti do povećanog rizika od nesreća. Zaposlenici koji rade na poslovima koji zahtijevaju fizički rad posebno su osjetljivi na ovaj problem.

S obzirom na ove izazove, važno je poduzeti odgovarajuće mjere pripravnosti. To može uključivati prilagodbu rasporeda spavanja i vožnje, kao i podizanje svijesti o potencijalnim opasnostima ljetnog računanja vremena. Jednostavne promjene poput ranijeg odlaska na spavanje i dodatnog opreza u vožnji mogu pomoći u smanjenju rizika od neželjenih posljedica.

Iako ljetno računanje vremena može donijeti neke povoljnosti poput dužih dnevnih svjetlosti, važno je biti svjestan izazova koje ova promjena može donijeti za naš organizam i sigurnost.