Škobić o registru pedofila: Ne znam zašto se ovoliko čekalo

Posted by

Federalni ministar pravde, Vedran Škobić, izrazio je zadovoljstvo usvajanjem Zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, zakon je dobio podršku delegata i stupit će na snagu osmog dana od objave u “Službenim novinama” Federacije BiH.

Ministar Škobić je naglasio važnost ovog zakona i izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je bilo potrebno toliko vremena da se donese. Istakao je da će uspostava registra pridonijeti zaštiti djece na području Federacije BiH, a sve institucije koje rade s djecom bit će obavezne provjeravati osobe prilikom zapošljavanja kako bi se osiguralo da se ne nalaze u registru osoba pravomoćno osuđenih za takva kaznena djela.

“Nisam siguran zašto se toliko dugo čekalo na donošenje ovog zakona. Zato bih izrazio zadovoljstvo što su zakon u proceduru uputili zastupnici Lana Prlić i Aner Žuljević, dok ga je u Domu naroda delegirala Jelena Pekić. Njihova je ideja bila odlična i drago mi je što će zakon ugledati svjetlo dana”, izjavio je ministar Škobić.

Dodao je da će Federalno ministarstvo pravde, uz pravilnike koje će donijeti, urediti način funkcioniranja i vođenja registra. Ovim korakom nastojat će se spriječiti ponavljanje kaznenih djela te omogućiti sigurno okruženje za djecu u institucijama, poput škola i vrtića.

Važna odredba Zakona je da će podaci o osobama pravomoćno osuđenim za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima biti trajni, čime se osigurava dugoročna relevantnost registra.

Ministar Škobić zaključio je izjavu naglašavajući važnost preventivnog djelovanja te istaknuo da će Federalno ministarstvo pravde, u saradnji s organima koji će voditi registar, precizno odrediti način rada kako bi se postigao maksimalni efekat zakona na području Federacije BiH.