Saradnja snova: Fealov vjetropark, Vinarija i Općina Tomislavgrad grade budućnost Eminova sela

Posted by

Na području Eminova sela, Fealov vjetropark, koji je počeo s radom 2018. godine, postao je primjer uspješne saradnje između privatnog sektora i lokalne zajednice. S tom investicijom, Feal se obvezao plaćati koncesiju na razini kantona u iznosu od 1,5 posto od proizvedene i prodane električne energije, a taj se iznos dijeli između Kantona i Općine Tomislavgrad.

U sklopu ove saradnje, asfaltirana je cesta u Eminovu selu u dužini od 540 metara. Kompletan ugovor o sanaciji lokalnih cesta, uključujući i ovu akciju, ukupne je vrijednosti 745.822 marke. Radovi, vrijedni 64.390 maraka, financirani su zajedničkim naporima Općine Tomislavgrad, Mjesne zajednice Eminovo Selo, Feal d.o.o., te vinarije “Knebu”.

Načelnik Tomislavgrada, Ivan Buntić, ponosan je na ovu saradnju, ističući kako bi mogla poslužiti kao model za druge zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Fealov vjetropark u Eminovu Selu obvezao se plaćati koncesiju koja iznosi 1,5 posto od proizvedene i prodane električne energije. Polovina tog iznosa ide Kantonu, a polovina Općini. Uz to, postoji i izravan ugovor s investitorom o međusobnoj saradnji. Ta suradnja uključuje minimalnu naknadu od jedan posto, koja ide izravno Općini, te 0,25 posto proizvedene i prodane energije, što ide izravno mjesnoj zajednici. Zahvaljujući toj suradnji realizirano je nekoliko projekata, uključujući izgradnju cesta i druge infrastrukture,” kaže načelnik Buntić.

Feal grupa, koja upravlja vjetroparkom preko svoje kompanije F.L. Wind, naglašava svoju poslovnu filozofiju društvene odgovornosti za Večernji list.

“Pokušavamo uvijek paziti na lokalnu zajednicu. Uz zakonske obveze, rado se odazivamo i pomažemo hvalevrijednim projektima. Jako nam je važna komunikacija i razumijevanje lokalne zajednice i podrške u našim inicijativama, pogotovo projektima zelene energije od koje svi mogu imati koristi,” naveli su iz Feala za Večernji list.

Fealova vjetroelektrana Jelovača, druga vjetroelektrana u BiH, instalirane snage 36 MW s 18 vjetroturbina, planira godišnju proizvodnju od 85,68 GWh.

Vinarija “Knebu” također sudjeluje u brojnim projektima u lokalnoj zajednici. Na nadmorskoj visini od 960 metara, na 15 hektara površine, uzgajaju jedne od najplemenitijih sorti grožđa kao što su chardonnay, sauvignon blanc, traminac, crni pinot i merlot.

Općina Tomislavgrad želi iskoristiti primjere saradnje privatnih kompanija i lokalne zajednice kako bi potaknula nove investicije uz puno poštovanje zakonskih obvaeza, posebno oko strogih okolišnih uslova.