Pritisak pacijenata: ‘Bolje ilegalno živ nego legalno mrtav’ u kontekstu odlaganja vlasti

Iako legalizacija kanabisa za medicinske svrhe može eliminirati crno tržište i olakšati pristup pacijentima, Bosna i Hercegovina i dalje odugovlači s donošenjem odluke.

Institucije su pod pritiskom da prebace kanabis s liste zabranjenih tvari na listu pod strogom kontrolom, posebno nakon preporuke Komisije UN-a za opojne droge prije četiri godine.

Pacijenti kao što je Irfan Ribić, koji se zalaže za legalizaciju zbog ličnog iskustva s multipla sklerozom, suočavaju se s izazovom nelegalne nabavke kako bi ublažili svoje tegobe.

”Dakle, svi ti pacijenti žele da dođu kod doktora da dobiju svoju određenu dozu i da bi to koristili na najbezbjedniji način, a ne da budu prepušteni u ruke s one strane zakona. Nažalost”, kazao je Irfan Ribić, predstavnik udruženja Kanabih za N1.

Dok se čeka na dekriminalizaciju, pacijenti se susreću sa visokim troškovima i pravnim rizicima, naglašavajući nužnost hitnog djelovanja vlasti.

S obzirom da se nabavlja na crnom tržištu izuzetno je skupo. Sve bi to bilo drugačije kada bi institucije dekriminalizirale upotrebu. Pacijenti su zbog neažurnosti vlasti primorani da konstantno poručuju: ”Bolje ilegalno živ nego legalno mrtav”

Related Posts