Namjenska industrija u FBIH: Veliki povratak na svjetsku scenu

Nakon rekordnog rezultata domaće namjenske industrije u prošloj godini, čini se da se sektor nastavlja razvijati i ostvarivati značajne uspjehe. Pregled ključnih kompanija u ovom sektoru u Federaciji BiH za 2023. godinu, jasno pokazuje da većina njih bilježi značajan napredak.

Igman je jedna od kompanija koja je zabilježila rast u prošloj godini. S druge strane, zaposlenost u Igmanu je značajna, s ukupno 1.432 radnika.

Sarajevski Pretis također je ostvario značajan napredak, povećavajući svoje prihode i dobit. I time su se vratili na svjetsku scenu.

Unis Ginex iz Goražda također je imao odličnu godinu, s povećanjem prihoda i dobiti. S obzirom na visok standard proizvoda, ova kompanija uspijeva održati svoju poziciju u sektoru.

Pobjeda Technology Goražde i Pobjeda Rudet Goražde su još dvije uspješne kompanije koje su ostvarile značajan rast u prošloj godini. Ove kompanije, zajedno s drugim goraždanskim firmama, pokazuju da je Goražde postalo ključna lokacija u domaćoj namjenskoj industriji.

Binas iz Bugojna također bilježi značajan rast u 2023. godini, što pokazuje pozitivan trend u sektoru. S obzirom na svoju ulogu u sektoru, ova kompanija ima potencijal da dalje unaprijedi svoje poslovanje.

Tehnički remont Hadžići, uprkos izazovima u prethodnim godinama, ostvaruje rast prihoda i dobiti.

AC-Unity, iako s nešto skromnijim rezultatom u poređenju s drugim kompanijama, također bilježi stabilno poslovanje u 2023. godini.

Svi ovi rezultati pokazuju da domaća namjenska industrija i dalje ima značajan potencijal za rast i razvoj. Nastavak ovog pozitivnog trenda mogao bi imati značajan utjecaj na ekonomiju Federacije BiH u budućnosti.

Related Posts