Prijedlog budžeta FBiH je najveći do sada: Fokus na penzije i boračke kategorije

Posted by

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donijela je danas odluku o Prijedlogu budžeta Federacije BiH za 2024. godinu, čiji iznos iznosi rekordnih 7.4 milijarde KM. Ovaj iznos predstavlja povećanje za više od pola milijarde KM u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Orijentir djelovanja Vlade Federacije BiH je usmjeren prema održavanju dugoročne stabilnosti i likvidnosti budžeta Federacije BiH. Sredstva će se koristiti za poticanje razvoja domaće privrede, poboljšanje socijalnih i zdravstvenih sektora.

U obrazloženju se naglašava povećanje sredstava za isplatu penzija, čime će se iznos povećati za 317.17 miliona KM. Također, naknade za boračke kategorije i projekte namijenjene ovim kategorijama su povećane za 57.7 miliona KM. Povećani su i transferi za poljoprivredu, kulturu, energiju, rudarstvo, industriju, razvoj, poduzetništvo, i obrt.

U sklopu plana budžeta, predviđen je i novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike za jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete u iznosu od 16 miliona KM. Transferi za fond solidarnosti također su povećani, iznoseći ukupno 50 miliona KM.

Vlada Federacije BiH također je utvrdila Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2024. godinu, koji će se po hitnom postupku uputiti u parlamentarnu proceduru. Svi ovi koraci imaju za cilj održavanje financijske stabilnosti i podršku razvoju Federacije BiH u narednoj godini.