Prevoznici iz BiH danima blokirani na njemačkim putevima

Posted by

Njemačka sve dublje tone u štrajkove i blokade pa analitičari predviđaju da zemlja ide u stanju potpune pobune građana.

Zbog toga su u problemu i prevoznici iz Bosne i Hercegovine koji su danima blokirani na njemačkim putevima. Kasne istovari robe što bi se moglo negativno odraziti na cjelokupnu privredu ako protesti potraju.

Njemački farmeri i mašinovođe i danas štrajkuju. Zemlja je u potpunoj blokadi jer Vlada smanjuje plate i subvencije. Time je zadat još jedan udarac koaliciji kancelara Olafa Šolca koji neće da odustane od svojih odluka iako zemlja ulazi u poptuni haos.

“Prijedlog savezne vlade da kompenzira svoje finansijske nedostatke smanjenjem poljoprivrednih investicija je nečuven. Tražimo povlačenje ovih predloženih planova”, kaže Hajner Born predsjednik Poljoprivrednog udruženja Brukfeld.

Zbog blokade saobraćajnica u blokadi su i prevoznici iz BiH. Vozači sa kamionima su zarobljeni u kilometarskim kolonama što dovodi do kašnjenja u isporuci robe.

“Što se tiče firmi prevozničkih i naravno vozača tu su veliki problemi, gdje ako uzmemo u obzir da se trebalo nekih tri ili četiri dana da se ode u Njemačku natovari i vrati roba, sad se to produžava za još nekih tri ili četiri pa čak i pet dana, gdje zaista su velike štete po pitanju prevoznika. Firme koje su naručile gore robu ili repromaterijal u kašnjenju su, i problemi su ogromni, koliko će to trajati još niko ne zna”, ističe Nikola Grbić predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

Ukoliko problem potraje sve će se to odraziti na domaću privredu jer je Njemačka četvrti spoljnotrgovinski partner Republike Srpske.

“Ovo je jedan dodatni udar ili dodatni izazov na našu izvozno orijentisanu privredu jer vidimo i kroz medije, a i znamo iz nekih naših internih informacija i komunikacija sa ljudima u Njemačkoj da je zaista ozbiljan problem ta blokada saobraćajnica i da zapravo stoje i lanci snabdijevanja za proizvodne potrebe ali i lanci snadbjevanja za domaćinstva”, navela je Dragana Kokot , generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske.

Problem neće biti samo za domaće firme već i sve ostale širom svijeta koje su izvozno-uvozno orijentisane na Njemačku koja kako stvari stoje nema rješenje za ovu krizu.

“Vanredni događaji poput protesta poljoprivrednika ili sektora transporta, ukoliko potraju, mogu pogoršati privredna kretanja, što u nekim projekcijama može uticati ne samo na BiH, već i na kompletnu EU”, naveli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Analitičari smatraju da su ishitrene odluke njemačke vlade da smanjuju primanja posebno jer je ovo izborna godina koja bi mogla biti i prekretnica na političkoj sceni jer bijes poljoprivrednika i radnika koristi desnica kojoj raste podrška.