Pred Bosnom i Hercegovinom prilika da nakon 30 godina izađe iz balkanske čekaonice

Predstojeća posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i nizozemskog premijera Marka Ruttea BiH predstavlja ključnu priliku za naglašavanje geostrateške važnosti ubrzanja europskog puta zemlje. Republika Hrvatska ističe se kao ključni prijatelj BiH, ulažući veliku energiju u lobiranje za priznavanje BiH kao ključa europskog proširenja.

Bruxelles sve više shvaća važnost podrške domaćim liderima u postizanju kompromisa o ključnim zakonima, što je presudno za otvaranje pregovaračkog procesa. Aktivnosti Hrvatske dobivaju poseban naglasak, budući da je zemlja s više od 1000 km granice s BiH ključna za uspjeh europskih integracija zemlje. Posjet čelnika EU-a naglašava važnost ubrzanja europskog puta BiH, koja, zbog svojih specifičnosti i multietničkog karaktera, igra ključnu ulogu u procesu proširenja EU-a na jugoistoku Europe.

Istaknuti su i napori Republike Hrvatske u lobiranju za prepoznavanje BiH kao ključnog čimbenika integracijskog procesa. Posjet predstavlja priliku za poticanje domaćih političara da shvate važnost historijskog trenutka i ubrzanja europskog puta, rješavajući otvorena pitanja poput izbornog zakonodavstva i drugih reformi.

Europsko vijeće je izrazilo spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju nakon provedbe preostalih reformi u BiH, a očekuje se da će Komisija do marta 2024. obavijestiti o napretku. Ključne su sedmice pred nama kako bi se postigli kompromisi o ključnim zakonima. Važno je izbjeći krize i polarizaciju koje bi mogle ugroziti ovaj proces, posebno u godini izbora u EU i BiH.

Optimizam dolazi iz usvajanja novih zakonskih rješenja u BiH te podrške federalnih partnera iz Mostara za otvaranje pregovaračkog procesa u martu. Ubuduće, ima priliku koristiti sredstva iz novog Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan, potičući ekonomsku integraciju i jačanje životnog standarda. Uz to, otvaranje europskog puta BiH otvara vrata za neviđene ekonomske prednosti, uključujući jačanje ekonomske integracije s jedinstvenim tržištem EU-a.

Related Posts