Nagli preokret vremena u BiH: Topli četvrtak s temperaturama do 20°C, slijedi snijeg, hladnoća i vjetar

Posted by

Nakon nekoliko dana toplijeg vremena i porasta temperatura, Bosnu i Hercegovinu očekuje značajna promjena vremenskih prilika. Prema prognozama meteorologa, četvrtak će biti iznimno topao dan s temperaturama koje lokalno mogu dosegnuti i do 20°C. Međutim, ova ugodna situacija neće potrajati jer se već u petak očekuje drastičan pad temperature, padavine, te snažna bura.

Nagla promjena vremena očekuje se već u petak, kada će snažan sjeverni vjetar donijeti hladan zrak i pad temperature. Kiša će se brzo pretvoriti u susnježicu i snijeg, prvo na sjeveru i zapadu zemlje, a potom i u drugim dijelovima. Grmljavinske oluje su moguće u zapadnim, jugozapadnim područjima Bosne i Hercegovine.

Do subote ujutro, očekuje se da će se formirati snježni pokrivač od 5 do 10 cm u većini dijelova zemlje, dok će planine možda vidjeti i do 20 cm snijega. Temperature će naglo pasti na oko nula stepeni u većini područja, a na planinama će biti blago ispod nule.

U subotu će fronta napustiti područje zemlje, donoseći prestanak padavina i postupno razvedravanje. No, subota će također biti obilježena jakim sjevernim vjetrom, posebno u Hercegovini i jugozapadnim dijelovima Bosne. Jutarnje temperature će se kretati od -8 do 0°C, dok će dnevne dosezati od -2 do 5°C.

Nedjelja i ponedjeljak donose pretežno sunčano vrijeme uz jače mrazeve u jutarnjim satima, ali uz očekivano toplije temperature tokom dana. Sredinom sljedećee sedmice može doći do prolaznog naoblačenja i mogućnosti kiše ili snijega na planinama. Sve u svemu, predstojeći dani obećavaju raznovrsno vrijeme koje će izazvati izazove u prilagođavanju građana na brze promjene.