Potpisani ugovori za važne saobraćajne projekte u Kantonu Sarajevo

Posted by

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta, potpisao je nedavno projektne ugovore sa direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH, Manuelom Naessl, za tri važna saobraćajna projekta u Kantonu Sarajevo. Ovi projekti su adaptivno upravljanje saobraćajem i izgradnja saobraćajnog centra, nabavka dodatnih tramvaja i odgovarajuće opreme, te izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica.

Ova važna investicija se realizira nakon što je država Bosna i Hercegovina ranije odobrila zajam. Navedeni projekti predstavljaju ključni korak u razvoju infrastrukture javnog prevoza u Kantonu Sarajevo, koji će poboljšati mobilnost građana i smanjiti zagađenje u gradu.

Adaptivno upravljanje saobraćajem i izgradnja saobraćajnog centra će omogućiti praćenje i upravljanje saobraćajem u realnom vremenu, čime će se poboljšati protočnost i sigurnost saobraćaja, a samim tim i smanjiti gužve na gradskim ulicama. Osim toga, nabavkom dodatnih tramvaja i odgovarajuće opreme, bit će povećana efikasnost javnog prevoza, čime će se podstaknuti njegova upotreba umjesto individualnih vozila.

Izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica je također od velike važnosti, jer će omogućiti bolju povezanost ovih naselja s centrom grada i drugim dijelovima Kanton Sarajeva. Ovo će biti prva tramvajska pruga u Bosni i Hercegovini izgrađena u proteklih 50 godina, što će značajno poboljšati javni prevoz u ovom gradu.

Potpisivanje ugovora sa izvođačima radova bit će naredni korak u realizaciji ovih projekata. Sve tri investicije su dio šireg plana razvoja infrastrukture javnog prevoza u Kantonu Sarajevo, a očekuje se da će poboljšati mobilnost građana i stvoriti bolje uslove za poslovanje u ovom gradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *