Policijski službenici u USK: Zahtijevaju pravednu osnovicu za plate u 2024. godini

Posted by

Sindikat policijskih službenika MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK) poslao je zahtjev premijeru Vlade USK i resornom ministru da otpočnu pregovore o definiranju osnovice za obračun plata u budžetu za 2024. godinu.

U dopisu ističu da je, s obzirom na sveprisutno poskupljenje i rast standarda života, neprihvatljivo daljnje odgađanje pregovora.

“S obzirom na informacije koje smo dobili putem medija o procedurama za kreiranje novog budžeta, a s obzirom da nisu održani konkreti sastanci sa sindikatom oko visine osnovice za obračun plaća, izražavamo negodovanje. Nemamo informacija o planiranoj osnovici za obračun plate policijskih službenika u 2024. godini”, navodi se u dopisu.

Sindikat ističe da su u prethodnom razdoblju uputili upite o osnovici, ali nisu dobili odgovore od Ministarstva finansija.

Upućuju zahtjev za hitno formiranje pregovaračkog tima od strane Vlade USK i upozoravaju na moguće radikalnije mjere ukoliko se jednostrane odluke poslodavca ne usaglase sa sindikatom.

Ovaj zahtjev odražava nezadovoljstvo policijskih službenika u USK zbog nedostatka transparentnosti i saradnje u pitanjima koja se tiču njihovih financijskih prava.