Pad broja stanovnika u BiH

Posted by

Demografski podaci Bosne i Hercegovine ukazuju na zabrinjavajući trend opadanja broja stanovnika. Tokom prvih devet mjeseci 2023. godine, bilježi se pad broja živorođene djece za 0,80%, dok se broj umrlih smanjio za 15,90% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U tom razdoblju, zabilježen je manjak od 7.463 rođenih u odnosu na umrle osobe.

Podaci pokazuju da je svaki mjesec imao više umrlih nego rođenih, s najvećim manjkom u januaru, kada je umrlo 1.398 osoba više nego što je rođeno. Uprkos tome, august je bio mjesec s najmanjim manjkom u prirodnom prirastu.

Statistike također otkrivaju promjene u običajima vezanim uz brak. Tokom prvih devet mjeseci 2023. godine, sklopljeno je 12.780 brakova, što je smanjenje od 2,03% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ove demografske promjene, ako se nastave ovim intenzitetom, mogu dovesti do značajnog smanjenja broja stanovnika u Bosni i Hercegovini do 2050. godine.

Prema projekcijama, BiH bi mogla izgubiti između 594.000 i 700.000 stanovnika u idućih 30 godina, a ukupno stanovništvo moglo bi pasti s trenutnih 3,3 milijuna na između 2,7 i 2,8 milijuna stanovnika.

Stručnjaci ukazuju na nekoliko faktora koji doprinose ovim promjenama, uključujući krizu u bračnim odnosima, nedostatak stabilnih zaposlenja i potrebu za stjecanjem nekretnina. Ovi izazovi stvaraju nepovoljnu okolinu za povećanje stope nataliteta i postavljanje zemlje pred ozbiljnu demografsku krizu.