,

Obnavljanje Turističko-informativnog centra u Starom Gradu Sarajeva – Novi početak za posjetioce

Posted by

Nakon uspješnog sastanka između načelnika Općine Stari Grad, Irfana Čengića, i predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Harisa Fazlagića, Info centar ponovno je otvoren danas, označavajući novu eru u turističkoj promociji Starog Grada.

Odluka o dodjeli poslovnog prostora u samom srcu Starog Grada usvojena je putem skraćenog postupka na Općinskom vijeću Stari Grad. Ovo je omogućilo povratak Info ureda Turističke zajednice Kantona Sarajevo u vitalnu ulicu Sarače, što će olakšati direktnu komunikaciju između turista i relevantnih institucija.

Načelnik Čengić istakao je da je zajednički cilj bio ponovno uspostavljanje Info centra u samom centru Starog Grada, u ulici Sarači. Kao turistička općina od široke važnosti, željeli su osigurati da posjetioci dobiju sve potrebne informacije o turističkoj ponudi općine, ali i cijelog grada i kantona.

“U svega 4 dana uspjeli smo riješiti problem koji je godinama datirao u našoj lokalnoj zajednici. Sjećate li se skandala oko kioska Turističke zajednice u Starom Gradu, koji je koštao 250.000KM? Danas, Visit Sarajevo dobija novi poslovni prostor, smješten u srcu Baščaršije. Ovdje će turisti pronaći sve potrebne informacije – sve to uz značajno manji trošak za naše porezne obveznike,” izjavio je načelnik Čengić.

Direktor Turističke zajednice KS također je dobio pohvale za hitnu reakciju koja je omogućila otvaranje Turističko-informativnog centra prije novogodišnjih praznika, kada je prisutan veliki broj turista.

Osim otvaranja Info centra, dogovoreno je i jačanje saradnje kroz zajedničke projekte koji će obogatiti turističku ponudu Starog Grada. Statistički, ovaj dio općine je najposjećeniji u Kantonu Sarajevo, s bogatim kulturno-historijskim naslijeđem te iznimnom gastronomskom scenom, predstavlja ogroman turistički potencijal.

Načelnik Čengić zaključio je: “Vjerujem da je ovo prvi u nizu projekata koje ćemo realizovati u suradnji s Turističkom zajednicom, u skladu sa Strategijom turizma FBiH i budućom Strategijom razvoja Općine.”

Novi Turističko-informativni centar predstavlja korak prema jačanju turističke infrastrukture i unapređenju iskustva posjetioca u srcu Sarajeva.