Nove padavine u Bosni i Hercegovini, očekuje se kiša i snijeg u planinskim područjima

Posted by

U Bosni i Hercegovini, s zapada stiže nova ciklona koja će tokom naredna dva dana donijeti povremene padavine u cijeloj zemlji. Očekuje se kiša u nižim dijelovima, dok će brdsko-planinska zabijeliti snijeg.

S padom temperature, snježna granica će pasti na oko 900 metara nadmorske visine, a u Krajini na oko 700 metara.

U srijedu, oblačenje će početi sa zapada tokom jutra, a sredinom dana se očekuju kiša i lokalni pljuskovi s grmljavinom u zapadnim dijelovima Bosne i Hercegovine. Tokom popodneva i večeri, padavine će se širiti ka sjeveru i istoku, s intenzivnijim padavinama u sjevernom dijelu Bosne.

Narednog dana, u nižim predijelima će padati kiša, dok će planinska područja zabilježiti susnježicu i snijeg.

Snježna granica će se spustiti do oko 900 metara, a u Krajini na oko 700 metara nadmorske visine. Temperature će blago pasti tokom ovog perioda. U četvrtak se očekuje nastavak nestabilnog vremena s padavinama u većem dijelu zemlje, uz lokalne pljuskove. Na kraju dana i tokom noći ka petku, padavine će postepeno prestati.

Ukupno, do petka se očekuje od pet do 15 l/m2 padavina u većem dijelu zemlje, a preko centralnih i sjeverozapadnih dijelova Bosne do oko 40 l/m2. Ovo će biti praćeno blažim padom temperatura, najavljujući povratak zime barem nakratko na planinska područja regije.