Nikšić i Lakić u kompaniji Zrak, traži se rješenje

Posted by

Trenutno je u toku sastanak radnika i predstavnika kompanije Zrak d.d. sa premijerom Federacije BiH, Nerminom Nikšićem, i ministrom resursa, Vedranom Lakićem.

Radnicima preduzeća “Zrak” jučer su uručeni otkazi. Oni poručuju da ih neće potpisati te najavljuju štrajk glađu.

Stečajni postupak pokrenut je u aprilu, nakon čega su iz Zraka uložili žalbu, a odluka kantonalnog suda se još čeka. Stečajni upravnik jučer je došao da podijeli otkaze radnicima sa 14. aprilom, čime bi, kako kažu, ugrozio sva njihova prava.

Intervenisala je Hitna pomoć s obzirom na to da je pojedinim radnicima pozlilo, a pozvana je i policija.

Vlada Federacije ranije se očitovala da ovo preduzeće ima šansu da opstane na tržištu te je najavila aktivnosti koje će zaustaviti proces stečaja.

– Pojednostavljeno, želimo stvoriti prostor da preispitamo okolnosti koje su dovele Zrak do stečaja. Situacija u ovom preduzeću je, istina, vrlo komplikovana, ali ne želimo tek tako odustati. Važan mi je stav radnika, ali i procjene da Zrak može i treba nastaviti poslovati. Prognoze su optimistične, postoje ugovori sa drugim, čak i stranim kompanijama koji se mogu i trebaju realizirati. Izuzetno mi je žao što nismo ranije bili u prilici da sagledamo stanje i eventualno spriječimo trenutnu situaciju. Svjestan sam da smo u iščekivanju sudske odluke po žalbi zakonskog zastupnika preduzeća i shodno tome djelovat ćemo u zakonskim okvirima. Cilj nam je isključivo dobrobit radnika koji su dovedeni do ruba egzistencije što smatram nedopustivim, rekao je ranije Nikšić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *