Nijemci u problemu: Porodična preduzeća nemaju nasljednike

Posted by

Praktično polovina porodičnih preduzeća u Njemačkoj je pred smjenom generacije, naveo je ekonomski institut Ifo u ponedjeljak, pozivajući se na sopstveno istraživanje.

Naime, u 50 posto firmi u vlasništvu jedne porodice i s više od 250 zaposlenih vlasnici namjeravaju u naredne tri godine da prepuste vođenje posla mlađima, rekla je Annette von Maltzan iz Ifo.

Međutim, u isto vrijeme, 42 posto tih preduzeća nema nasljednika za preuzimanje.
“Samo jedna od tri tih firmi rukovodeća tijela može da popuni članovima porodice”, rekla je Von Maltzanova.

Skoro polovinu porodičnih preduzeća vodi druga ili treća generacija, a svako dvadeseto formirano je prije 1900. U posljednje vrijeme primopredaja uprave sve teže ide unutar porodice.

U svakoj od naredne dvije godine očekuje se primopredaja vlasništva nad oko 36.000 porodičnih firmi, ali profesionalnu karijeru mlađih ljudi sada češće oblikuju lična interesovanja, pa je oni razvijaju van kuće, rekao je ekonomista Rainer Kirchdorfer.

Kirhderfer, direktor Fondacije porodično preduzeće, požalio se na loše okvire – “birokratija, cijenu energije, manjak stručne radne snage i poreska opterećenja” – koji obeshrabruje mlađu generaciju od preuzimanja porodičnog preduzetništva.