Nestali alpinista pronađen u Švicarskoj na otopljenom glečeru nakon 37 godina

Nakon 37 godina, tajna nestalog alpiniste je konačno otkrivena na otopljenom glečeru blizu vrha Materhorn. Policija je potvrdila da ljudski ostaci pripadaju njemačkom planinaru koji je nestao 1986. godine. Ovo otkriće je samo jedno od mnogih koje su se desile usljed  klimatskih promjena.

Tijelo nestalog planinara je otkriveno kada je grupa planinara prelazila Teodul glečer iznad opštine Cermat u okrugu Vispa. Primijetili su čizmu, crvenu pertlu i dio planinarske opreme kako izranjaju iz leda. Nakon DNK analize, utvrđeno je da se radi o njemačkom planinaru koji je imao 38 godina kada je nestao tokom pješačenja.

Teodul glečer, kao i drugi glečeri u Alpima, suočava se s ubrzanim topljenjem posljednjih nekoliko godina zbog globalnog zagrijavanja. Topljenje glečera u ovom području otkriva različite tragove iz prošlosti, uključujući i nestale osobe koje su godinama bile zatrpane u ledu.

Prolazeći kroz ovaj neumoljiv proces, glečeri su sve osjetljiviji na klimatske promjene. Ne samo što topljenje leda utiče na planinare i njihovu opremu, već ima i ozbiljne posljedice po životnu sredinu i opskrbu vodom u Evropi.

Stručnjaci za glečere su zabrinuti zbog brzine kojom se ledeni vrhovi Alpa povlače. Glečeri su izgubili polovinu svoje zapremine od 1931. godine, što je znatno brže od očekivanog. Ako se ovaj trend nastavi, predviđa se da će gotovo svi alpski glečeri nestati do kraja ovog vijeka.

Švicarski stručnjaci planiraju nastaviti mjerenja u augustu i septembru kako bi pratili stanje leda.

Related Posts