Na proljeće počinje izgradnja autoputa duž koridora Vc

Posted by

U sklopu intenziviranja investicija na izgradnji dionica autoputa duž koridora Vc, očekuje se niz procesa fokusiranih na južni dio Mostara. Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (JP Autoceste FBiH) ima strateški cilj završiti ovu dionicu do kraja 2028. godine.

Konkurs za izgradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj je u završnoj fazi, a v.d. direktora JP Autoceste FBiH, Denis Lasić, izrazio je očekivanje da će potpisivanje ugovora s izvođačem radova možda uslijediti već na proljeće.

Ova dionica, zajedno s već izgrađenom dionicom Buna-Počitelj te aktivnostima na dovršetku mosta Počitelj i izgradnji prve dionice Jadransko-jonskog koridora, postavlja Hercegovinu kao ključnu točku na međunarodnim saobraćajnim pravcima.

Dionica Mostar jug – tunel Kvanj ima izuzetan značaj za područje Mostara, Hercegovine te čitave države. Osim što će omogućiti daljnje saobraćajno povezivanje u regiji, doprinijeti će jačanju ekonomske situacije, posebno za poslovnu zajednicu koja vidi brzu i efikasnu saobraćajnu povezanost kao ključ razvoja.

Ova dionica podržana je kroz partnerski odnos s europskim institucijama, gdje je Europska banka za obnovu i razvoj izdvojila 60 miliona eura uz punu podršku brzoj provedbi projekta, dok je Europska unija osigurala oko 30,3 miliona eura u obliku bespovratnih sredstava.

Iako postoje preporuke za dodatne studije koje bi pružile kvalitetnije informacije o ekološkim i društvenim utjecajima, to ne bi trebalo utjecati na dinamiku projekta. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je već potvrdila trasu ove dionice, usklađenu s prostornim planom područja od posebnog značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine na koridoru Vc.

Na dijelu koridora prema granici s Hrvatskom, rješavaju se nedostaci na mostu Počitelj, najvećem na koridoru. Radovi bi trebali biti završeni za nekoliko mjeseci, omogućujući BiH da dobije jedan od najimpozantnijih infrastrukturnih objekata na zahtjevnim geografskim područjima. To će biti ključni infrastrukturni objekt za saobraćajno povezivanje prema Mostaru, pridonoseći razvoju regije.