MOSTAR: Javni bicikli postali meta vandala

Posted by

Mostarski javni bicikli, koji su lansirani krajem prošlog mjeseca, suočavaju se s velikim problemom – neodgovornim ponašanjem građana koji uništavaju ekološki prihvatljive bicikle. Naime, iz Gradske uprave Mostar navode da su nabavili 50 bicikala nove generacije, koji su raspoređeni na 10 lokacija u gradu, ali već su primijećeni znakovi oštećenja.

Ovaj ekološki prihvatljiv sistem vožnje uključen je u mrežu od preko 300 gradova širom svijeta koji koriste slične usluge pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Međutim, kako se čini, problem uništavanja javnih bicikala nije specifičan samo za Mostar, već se javlja i u drugim gradovima.

Iako je cilj javnih bicikala promicanje održivog i ekološkog načina prijevoza, neodgovorno ponašanje građana dovodi u pitanje samu svrhu ovakvog sustava i otežava njegovo održavanje. Iz tog razloga, važno je poduzeti mjere kako bi se spriječilo uništavanje bicikala i educirati građane o važnosti očuvanja javne imovine.

Nažalost, zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca manje od mjesec dana od uvođenja sustava javnih bicikala primjetna su oštećena na biciklima na više lokacija. Ovim putem želimo pozvati građane na odgovorno ponašanje u očuvanju javne gradske imovine”, navodi se apelu Grada Mostara.

Nezadovoljni takvim stanjem u Mostaru napominju da je projekt NextBike omogućio građanima jednostavno i ekonomično korištenje bicikla, te izazvao pozitivne reakcije kod velikog broja građana.

Mostar uveo svjetski sistem javnih bicikala, građani se mogu voziti godinu dana za 35 KM
Vjerujemo kako će građani uvažiti ovaj poziv i kako će podržati projekt koji je pokrenut za dobrobit svih građana Mostara, ali i turista koji posjete naš grad“, poručili su iz Grada Mostara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *