Modernizacija saobraćajnice za Ponijeri skijalište: Investicija od 1,4 miliona KM

Posted by

Radovi na modernizaciji regionalne ceste R466 Kakanj – Kraljeva Sutjeska – Ponijeri započeli su prije nekoliko dana, čime je jedino skijalište u Zeničko-dobojskom kantonu, Ponijeri, dobilo i moderniju pristupnu saobraćajnicu vrijednosti 1,4 miliona KM.

Općina Kakanj godinama je posvećena razvoju Ponijera kao turističke destinacije, kako za zimski, tako i za ljetni turizam. U proteklom periodu, pokrenuti su brojni projekti koji su unaprijedili skijalište, uključujući instalaciju novog ski lifta, legalizaciju bespravnih objekata i osvjetljenje dijela puta. Sada, sa zvaničnom modernizacijom saobraćajnice, cilj je da dolazak i odlazak posjetitelja bude što ugodniji i sigurniji.

Izvođač radova je MGV Gradnja d.o.o. Zavidovići, a pripremni i zemljani radovi već su u toku. Rok za završetak radova iznosi 90 dana, kako je definirano u ugovoru vrijednom 1.407.212 KM sa PDV-om, potpisanim sa Kantonalnom direkcijom za ceste u sastavu Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, Danijel Pašić, istaknuo je važnost ovog projekta za razvoj ruralnih područja koja značajno doprinose turističkoj ponudi i razvoju kantona.

Načelnik Kaknja, Mirnes Bajtarević, dodao je da se radi o projektu koji je prisutan već četiri godine, a prošle godine je napokon raspisan tender. Asfaltiranje oko dva kilometra puta, uz dvije trake s trotoarom i ranije postavljenu rasvjetu, značajno će unaprijediti turističku ponudu skijališta Ponijeri, kazao je u izjavi za Klix.

Očekuje se da će modernizacija saobraćajnice zajedno s novim ski liftom privući veći broj posjetitelja na Ponijeri već ove zimske sezone. Radovi bi trebali biti završeni u naredna tri mjeseca, čime će skijalište biti spremno dočekati turiste i zaljubljenike u zimske radosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *