Mirno okupljanje stanovnika Poloma kod Bratunca

Posted by

Mještani Poloma kod Bratunca su ponovno ustali u odbranu rijeke Drine, protiveći se namjeri firme Bukom prom iz Vlasenice da eksploatira šljunak iz ovog dijela. Nakon što su već jednom izrazili svoj protest, okupili su se ponovno, odlučni da ne dozvole uništavanje onoga što smatraju jednom od najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo spremni svojim životima ovdje da branimo, jer mi ne damo ovu ljepotu. Snimićete dabra, vidru, a oni neka idu, neka vade u Tišću šljunak. Neka tamo drobilica drobi, ne može ovde drobiti”, poručio je Branislav Jokić, stanovnik Poloma kod Bratunca.

Odlučni u svojoj namjeri, mještani su spremni stati na put svakom pokušaju eksploatacije.

“Borićemo se životima, staćemo na dva mjesta, blokirati magistralni put pa dokle bude. Sa deset traktora blokiraćemo i nećemo dati. Ne damo ovo”, istakao je Jokić.

Firma Bukom prom iz Vlasenice je prošle godine sklopila ugovor sa Vodama RS kojim je odobreno čišćenje korita i eksploatacija šljunka, ali tada nije bilo riješeno pitanje pristupnog puta lokaciji.

Nakon intervencije inspektora i predstavnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, radovi su obustavljeni dok se ne obezbjedi pristupni put i dokazi o vlasništvu nad parcelama.

Iz firme Bukom prom iz Vlasenice nisu bili dostupni za komentar pred kamerama, ali su u telefonskom razgovoru naglasili da su dobili sve potrebne dozvole od nadležnih institucija i da sada čekaju inspektore da ih uvedu u posao.

Međutim, mještani smatraju da se to neće dogoditi.

Branislav Jokić objašnjava da su podnijeli zahtjev za zaštićeni park prirode, nadajući se da će to zaustaviti dalje pokušaje eksploatacije šljunka.