Bh. div na koljenima: Radnik u metalskoj industriji povlači za sobom još četiri, a direktno pogađa oko 40.000 ljudi

Posted by

Kompanija ArcelorMittal, jedan od ključnih privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini, suočava se s ozbiljnim izazovima, što može imati posljedice ne samo za samu kompaniju, već i za čitavu privredu BiH.

Prema podacima, prihodi kompanije dramatično su pali na 732,8 miliona KM, što predstavlja pad od oko 30 posto u odnosu na prethodnu godinu. Neto gubitak kompanije dosegnuo je 159 miliona KM, dok je akumulirani gubitak s kraja 2023. godine iznosio 201 milion KM, što predstavlja smanjenje kapitala kompanije za čak 45 posto.

Ovi alarmantni rezultati posljedica su niza faktora, uključujući smanjenje potražnje za gotovim proizvodima, rast cijena električne energije, te značajan pad prodajnih cijena čelika. U nastojanju da se izbori s ovim izazovima, kompanija je najavila obustavu proizvodnje koksa, kao i planove za preraspodjelu zaposlenika unutar kompanije.

Direktor Nikhil Mehta istakao je da će kompanija pokušati zadržati što više radnika u Zenici, dok će višak radnika biti preraspoređen u druge pogone kompanije u Njemačkoj ili drugim evropskim zemljama. Ovaj potez planiran je kako bi se zbrinulo oko 15 posto radnika iz sektora koksa, koji zapošljava ukupno 200 radnika.

ArcelorMittal zapošljava oko 2.200 radnika samo u Zenici, a ukupno oko 3.000 radnika u Zenici i Prijedoru. No, impact Mittala na ekonomiju BiH seže dalje, obuhvatajući čitav lanac preduzeća i kompanija koje s njim surađuju.

S obzirom na činjenicu da jedan radnik u metalskoj industriji povlači za sobom još četiri radnika u drugim sektorima, pad Mittala bi imao dalekosežne posljedice, direktno pogađajući oko 40.000 ljudi.

Stoga, mogući pad kompanije ArcelorMittal predstavljao bi veliki udarac za cijelu ekonomiju Bosne i Hercegovine, naglašavajući hitnost potrebe za brzim i efikasnim mjerama podrške kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice za privredu zemlje.