Milanović pozdravio dogovor u Bakincima, ali oštro kritizirao SAD: “Izjave Ambasade neprihvatljive za Hrvatsku”

Posted by

Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, izrazio je danas svoje stajalište u vezi s posljednjim sastankom predstavnika državne koalicije – Trojka, HDZ i SNSD-a, naglašavajući kako “pozdravlja njihov dogovor”. Međutim, istovremeno je oštro kritizirao saopštenje Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, tvrdeći da takve izjave nepotrebno vežu izmjene Izbornog zakona uz Ustav BiH.

“Izjave, poput one iz Ambasade SAD-a u Sarajevu, koje izmjene Izbornog zakona nepotrebno vezuju uz izmjene Ustava BiH, Hrvatskoj su neprihvatljive i mogu se tumačiti kao pokušaj opstrukcije rješenja koje bi hrvatskom narodu osiguralo ravnopravnu i legitimnu zastupljenost u organima vlasti BiH”, naglasio je Milanović.

Predsjednik Hrvatske podržao je nedavni sastanak lidera HDZ-a BiH, SNSD-a, SDP-a, NiP-a i NS-a u Laktašima, nazivajući ga “dogovorom iz Laktaša”. Smatra da je dogovor o izmjeni Izbornog zakona BiH, koji je na dobrom putu, jedini ispravan način za stabilizaciju političke situacije u BiH.

“Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, o kojima razgovaraju demokratski izabrani predstavnici vlasti BiH, garantovao bi hrvatskom narodu u BiH pravo biranja svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, odnosno da hrvatski narod bude legitimno predstavljen u najvišem organu BiH”, istaknuo je Milanović.

Dodao je da su dosadašnje intervencije u izborno zakonodavstvo BiH, koje su dolazile izvana ili su bile nametane BiH mimo volje izabranih predstavnika triju konstitutivnih naroda, doprinijele nezadovoljstvu i otporu te su kočile demokratski napredak zemlje.