Upis djece u prvi razred osnovnih škola u KS od 1. do 29. februara

Posted by

S prvim danima februara, stiže i vrijeme za prijavu djece za upis u prvi razred osnovne škole na području Kantona Sarajevo za školsku 2023./2024. godinu.

Prema važećim propisima, školskim obveznicima smatra se djeca koja do 1. marta tekuće godine napune pet i po godina života.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u saopštenju navodi unapređenje procesa u odgojno-obrazovnim ustanovama, posebno kroz digitalizaciju administrativnih procesa. U tom kontekstu, roditeljima je olakšano preuzimanje Uvjerenja o pohađanju predškolskih ustanova i obrasca za upis djece u osnovne škole, koji mogu preuzeti u predškolskim ustanovama koje je njihovo dijete pohađalo.

Roditeljima se pruža mogućnost upisa djece izvan školskog područja, prema članu 54, stavka 6. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo. Zahtjev za upis izvan područja škole može se podnijeti ukoliko škola može ispoštovati pedagoške standarde i normative, te posjeduje odgovarajuće kadrovske i prostorne kapacitete.

Ministrica obrazovanja, Naida Hota-Muminović, ističe važnost upisa u prvi razred te podsjeća roditelje da je obavezno osnovno obrazovanje za svu djecu. Kazne su predviđene za roditelje koji ne ispune tu obvezu, ali dosad nije bilo potrebe za najstrožim mjerama, što govori o odgovornosti roditelja na području Kantona Sarajevo.

Želimo svim prvačićima sreću, radost i uspješan početak njihove školske avanture.