Lijepa vijest: Otvoren novi Kabinet za biološku terapiju u Općoj bolnici ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ Sarajev

Posted by

Opća bolnica ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ Sarajevo je danas, 30. maja, na III spratu Upravne zgrade, svečano otvorila adaptirani Kabinet za biološku terapiju na odjelu za gastroenterohepatologiju. Ova vijest obradovat će pacijente koji boluju od crijevnih bolesti, jer će od danas primati terapiju u prostoru koji je uređen s ciljem da im pruži ugodnije i bolje uslove za liječenje.

Adaptacija Kabineta za biološku terapiju je rezultat suradnje između Udruženja oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa te Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ Sarajevo. Glavni cilj ove inicijative je osigurati pacijentima oboljelim od ovih teških bolesti adekvatan prostor u kojem će primati vrlo zahtjevnu terapiju. Uz podršku Udruženja i bolnice, pacijenti će sada imati pristup liječenju u prostoru prilagođenom njihovim potrebama.

Na otvaranju Kabineta prisustvovala je i predsjednica Udruženja oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, Alma Hadžić. Ona je istakla važnost inicijative te se prisjetila osnivanja Kabineta za biološku terapiju tijekom pandemije COVID-19. U vrijeme kada su druga medicinska ustanova bila zatvorena za ove pacijente, Opća bolnica je otvorila vrata i pružila im mogućnost adekvatnog liječenja. Hadžić je zahvalila prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, direktoru Opće bolnice, i prof. dr. Azri Husić-Selimović, specijalisti interne medicine i subspecijalisti gastroenterohepatologu, koji već tri godine uspješno vode ovaj Kabinet. Pacijenti se osjećaju kao kod kuće zahvaljujući njihovoj predanosti i brizi.

Hadžić je naglasila da se u Bosni i Hercegovini broj oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa povećava, pri čemu ove bolesti ne poznaju starosne granice i sve češće se dijagnosticiraju kod mladih ljudi. Navela je i jedan od problema s kojim se suočavaju pacijenti – dugačke liste čekanja za lijekove. Trenutno, 60 pacijenata u Federaciji BiH čeka na lijekove, dok je njih 20 na listi čekanja u Republici Srpskoj.

Tokom otvaranja Kabineta održana su stručna predavanja o upalnim bolestima crijeva.

Ljekari iz Opće bolnice dr. Amila Husić, mr. sci. med. dr. Nijaz Tucaković i dr. Nenad Vanis, kao i dipl. psiholog i psihoterapeut Udruženja Tihana Majstorović, podijelili su svoje znanje i iskustvo s članovima Udruženja oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Udruženje je dodijelilo zahvalnice za dosadašnju uspješnu suradnju, a dobitnici su prof. Ismet Gavrankapetanović, prof. dr. Azra Husić-Selimović i medicinska sestra Amila Šabeta iz Opće bolnice.

Direktor Gavrankapetanović je izrazio zahvalnost za priznanja te poželio sretan nastavak projekta, naglasivši da je osoblje bolnice tu da služi svim pacijentima.

Učesnici svečanog otvaranja su također odali počast doktorici Azri Spahić, koja je volontirala dvije godine na odjelu za gastroenterohepatologiju ove bolnice. Spahićeva je svojim znanjem, predanošću i moralom pokazala kako mladi doktori trebaju izgledati. Njeno prisustvo obogatilo je vrijeme koje su proveli s njom i uvijek će je pamtiti kao iznimnu osobu.

Otvorenje adaptiranog Kabneta za biološku terapiju predstavlja važan korak u pružanju boljeg liječenja pacijentima oboljelim od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa u Sarajevu. Inicijativa Udruženja oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, u suradnji s Općom bolnicom, pokazuje posvećenost brizi o pacijentima i unaprjeđenju zdravstvenog sistema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *