Koraci: Novi hvalospjevi iz EU za BiH

Posted by

BiH je zabilježila značajan napredak u svom putu prema članstvu u Europskoj uniji, kako je danas objavljeno iz Europske komisije na platformi X. Ova vijest dolazi kao potvrda dugotrajnih napora i predanosti Bosne i Hercegovine ka europskim integracijama, a ističe se pozitivna dinamika na reformskom putu koja bi trebala biti nastavljena.

Ove sedmice, Europska komisija preporučila je Vijeću Europe otvaranje pregovora o pristupanju EU, naglašavajući da je budućnost BiH u europskom bloku. Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, istaknula je 12. marta da je BiH u protekloj godini ostvarila najveći napredak u prethodnih deset godina na svom europskom putu.

Von der Leyen je u svom obraćanju Europskom parlamentu istaknula konkretne korake koje je BiH poduzela, uključujući usvajanje sporazuma s Frontexom, donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa te Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Ovi koraci jasno pokazuju predanost BiH u jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije i kriminala, te unaprjeđenju sigurnosti i stabilnosti u regiji.

Konačna odluka o otvaranju pregovora o pristupanju EU BiH bit će donesena 21. marta.

Ova preporuka Europske komisije predstavlja pozitivan signal za Bosnu i Hercegovinu te potvrđuje njen put ka euroatlantskim integracijama. Sada je na vlastima BiH da nastave sa reformama i implementacijom europskih standarda kako bi se osiguralo daljnje napredovanje prema članstvu u Europskoj uniji.